Label C vanaf 2023 verplicht voor kantoren
Kantoren met een energielabel lager dan label C mogen vanaf 2023 niet meer gebruikt worden. Dat is een voorstel van minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Eigenaren van grote kantoren moeten hun panden dus voor die tijd zuiniger gemaakt hebben. Dit kan veel geld kosten, maar door de energiebesparing zullen de kosten ook verlaagd worden. Wil je ook besparen op je zakelijke energierekening? Kijk dan op https://www.easyswitch.nl/energie/energie-vergelijken-zakelijk/.
Energiebesparing met label C
Niet elk kantoor heeft een grote renovatie nodig. Kantoren met label D, E of F kunnen een label C halen zonder dat er al teveel verbouwingen bij komen kijken. Enkel bij kantoren met een label G zijn relatief grote maatregelen nodig zoals glas- of dakisolatie.Deze plannen leggen echter geen windeieren. Vanaf 2023 zal met behulp van deze maatregelen ruim 8 petajoule energiebesparing worden opgeleverd. Om dit te behalen moeten alle betreffende kantooreigenaren ruim 860 miljoen euro investeren in deze maatregelen. Afhankelijk van het gebouw en de energieprijs ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 6,5 jaar.
Controle helpt besparing in de hand
Een label C is een verplichting die tegenwoordig alleen geldt voor kantoren. Er zullen ook onderzoeken komen in andere gebouwen zoals scholen, winkels en zorginstellingen. Als een bedrijf of instelling veel energie verbruikt (dus boven de 50.000 kWh of 25.000 m3 gas) is het verplicht om oplossingen te zoeken die het verbruik zodanig inperken. Lees meer over kilowattuur en de kWh prijs op EasySwitch.nl.
De controle door de gemeenten en omgevingsdiensten hierop verloopt nog stroef. Het kabinet zal daarom 20 extra toezichthouders actief stellen voor de omgevingsdiensten. Deze toezichthouders zijn al sinds de maand november actief, ook bij regionale projecten zullen zij ter beschikking staan. Door de betere controle zal er in 2023 ruim 16 petajoule besparing worden behaald. Besparing woonhuizenNaast kantoren kunnen ook woonhuizen energiebesparende maatregelingen treffen. Om dit te bereiken zijn er allerlei subsidies en leningen beschikbaar:
- Eigenaren van koopwoningen kunnen ongeveer 3000 euro subsidie ontvangen als zij twee of meer isolatiemaatregelen (dak, gevel, vloer of glas) treffen. Sinds half september zijn er al 4000 aanvragen binnengekomen.
- Het Nationaal Energiebespaarfonds strekt leningen uit aan huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren. Hierdoor zijn er al 8400 maatregelingen getroffen.
- Er bestaat ook een subsidieregeling voor huurhuizen. Er is al aan 900 verhuurders in totaal 90 miljoen euro subsidie verstrekt.
Ben je benieuwd hoeveel geld jij jouw bedrijf of woning kan laten besparen op energie? Particuliere overstappers kunnen tot wel 400 euro per jaar besparen, grootverbruikers vanzelfsprekend nog veel meer! Dus begin direct met vergelijken en stap over. Je komt nooit zonder stroom te zitten.