Als starter meedoen met aanbestedingen

Een aanbesteding is een bepaalde methode waarbij een opdrachtgever een aantal bedrijven vraagt een offerte te leveren voor een bepaald product of dienst. Hierdoor krijg je een soort wedstrijd, waarbij je als bedrijf de kans krijgt om mee te doen in de wedstrijd om de aanbesteding binnen te halen. Grote voorbeelden van aanbestedingen zijn bijvoorbeeld aanbesteding op het spoor. De gemeente zet dan de wedstrijd open en vervoerders mogen dan op een bepaald gedeelte van het spoor inzetten. Degene met het beste plan en het beste aanbod krijgt de aanbesteding. Zo is het zo dat soms Arriva op een bepaald traject te vinden en soms een andere vervoerder. Als je een starter bent, dan kan het lastig zijn om mee te doen met een aanbesteding. Je weet immers niet hoe je je op een juiste manier kan neerzetten. Hieronder zijn enkele tips gegeven.

Wat wil ik zelf?

Wat vele bedrijven die een aanbesteding uitschrijven willen, is dat je laat zien waar jij als bedrijf goed in bent. Het is dus ten eerste goed om zelf te beseffen wat je precies wil. Als jij het idee hebt dat je je bedrijfsvoering moet omgooien op het moment dat je deze aanbesteding binnen willen halen, dan is het belangrijk om hier met iedereen over te praten. Blijf vooral bij jezelf en kijk wat bij jou past. Op het moment dat het past bij wat je tot nu toe gedaan hebt, dan is het ook makkelijk een goed plan hierover te schrijven. Daarnaast moet het ook niet zo zijn dat je werknemers ineens over een hele andere boeg moeten gaan omdat jij een aanbesteding binnen wil halen.

Een goed plan schrijven

Daarnaast is het goed om een goed plan te schrijven. Hierbij kun je externe hulp inroepen, van een tekstschrijver of iemand die ervaring heeft met aanbestedingen. Probeer hierin zo duidelijk mogelijk te zijn, zonder dat je te veel wil slijmen. Laat zien waar je goed in bent en laat dit ook zien aan de hand van voorbeelden. Ook is het goed om te laten zien dat je serieus bent. Dit kun je ook doen door bij andere bedrijven te kijken hoe zij ooit een aanbesteding hebben geprobeerd binnen te halen.

Article written by