Food truck hype

In Amerika is het al jaren niet meer weg te denken van festivals, sportevenementen en feestjes. De laatste jaren is het in Nederland ook een hype geworden. Tegenwoordig zie je ze al bij alle groten festivals staan. Er word geschat dat er momenteel 500 tot 600 food trucks actief zijn en maandelijks komen daar nog ongeveer 10 nieuwe bij. Het concept zit vrij makkelijk in elkaar. Je koopt een busje en kleed het mooi aan je stopt het vol met keukenapparatuur die je nodig hebt om je producten te kunnen maken. Trucks hebben vaak maar een aantal gerechten die ze verkopen. Dit moet ook wel vanwege beperkte ruimte in de keuken en snelle levering voor hun klanten. Veel trucks hebben een specialiteit wat ze goed kunnen maken. Je hebt trucks die alleen biologisch eten maken andere die superfood maken. Er zijn ook trucks met landen specialiteit kortom genoeg keus.

Turkfestival

Het is nu z’n succes geworden dat er ook Truckfestivalen zijn waarbij het voornamelijk uit eten bestaat en beetje muziek erbij. Voor fijnproevers is dit een paradijs. Maar wat maakt een truck succesvol. Ten eerst moet je ervoor zorgen dat je truck opvalt. Vaak hebben truck een thema die gelijk opvalt. Denk maar aan rookbbq truck of superfoodtruck die vallen vaak al gelijk op zonder naar een menukaart te kijken. Omdat er live word gekookt is het handig om ervoor te zorgen dat mensen ook goed je eten kunnen ruiken. Ze komen vaak ook op je geur af.

Goudmijn

Om te denken dat je hier een goudmijn te pakken hebt is helaas moeilijker dan je denkt. Ten eerste ben je veel geld kwijt om op een festival te mogen staan. Bij de meeste festivals moet je namelijk 30% van je inkomen afstaan aan de organisator. Je bent erg afhankelijk van het weer. Zeker in Nederland kan het vaak toch vies tegenvallen. En dan zit je met al het eten wat je niet kwijt kan. Je hebt een korte periode waarin je veel geld kan verdienen festivals zijn voornamelijk in de zomermaanden de rest van het jaar zijn de evenementen schaars. Uit cijfers blijkt ook maar 10% van de foodtruckers echt er van kunnen rond komen over het hele jaar. Daarom zijn de prijzen voor het eten vaak ook redelijk aan de prijzige kant. Het is vrij normaal om voor een gerecht iets van €7,50 te betalen. De meeste truckers doen het ook puur vanwege hobby. Ze kunnen hun passie delen met de mensen en de sfeer is tijdens een festival altijd erg gezellig.

Article written by