Sociaal ondernemen

Sociale ondernemers hebben een soort missie om de wereld te kunnen verbeteren. De maatschappelijke missie van het bedrijf staat dan ook voorop. Een sociale ondernemer zorgt voor meer werkgelegenheid en is innovatief, maar kan zichzelf ook onderhouden. Steeds meer ondernemers gaan de richting op van het sociaal ondernemerschap. Wat is nu precies het belang van sociaal ondernemen? En waar vind je sociale ondernemers?

Wat is het sociaal ondernemerschap?

Bij het sociale ondernemerschap is er een missie en visie om de wereld te verbeteren. Sociale ondernemers verbeteren een economisch systeem en promoten duurzame oplossingen met een maatschappelijke meerwaarde. Het bedrijf verschilt met haar missie van non-profit organisaties. Sociale ondernemingen kunnen deze missie namelijk vervullen zonder de (financiële) hulp van anderen. Ze zijn zelfredzaam en hebben geen donaties nodig. Ze verdienen geld met hun bedrijf of product om te kunnen bestaan, eventueel te groeien en om doelstellingen te behalen. Echter staat de sociale missie hierop voorop. Verder zijn ze te herkennen aan hun innovatie en engagement.

Waar vind je sociale ondernemers?

Naar schatting zijn er ongeveer 3000 tot 4000 sociale ondernemingen (2015) in Nederland. Jaarlijks richten steeds meer ondernemers zich hierop. Sociale ondernemers zijn te vinden in vrijwel alle sectoren. Denk aan kledingwinkels, bakkers, banken, ICT-bedrijven en zo veel meer. Een aantal goede voorbeelden dan dergelijke bedrijven zijn Dopper, Zorgvoorelkaar en The Colour Kitchen. Dit rijtje laat al direct zien dat sociaal ondernemerschap in alle sectoren voorkomt.

Waarom is het sociaal ondernemerschap belangrijk?

Sociale ondernemers kunnen veel betekenen voor Nederland. Ten eerste zorgt het sociaal ondernemerschap voor meer werkgelegenheid. Sociale ondernemers zijn innovatief en zijn doorzetters. De maatschappelijke impact wordt vergroot. Commerciële ondernemers kunnen hier veel van leren. Denk aan businessmodellen, meten van impact en de inzet van arbeidsbeperkten. Ook voor de overheid is sociaal ondernemerschap belangrijk. Er worden namelijk duurzame oplossingen bedacht voor maatschappelijke problemen. Hier heeft een overheid baat bij.

Article written by